Patarimai, kaip savo stilių paversti tvaresniu

Patarimai, kaip savo stilių paversti tvaresniu

Turbūt jau spėjote pastebėti, kad šiandien vis dažniau girdime kalbant apie tvarumą, ekologiją, šiltnamio efekto mažinimą ir mus supančios gamtos išsaugojimą. Ir nors tai liečia kiekvieną iš mūsų, nemaža dalis žmonių paprastai nesusimąsto apie jų stiliaus ir tvarumo sąsajas. Pasaulinė mados pramonė iš tikrųjų turi didžiulę įtaką aplinkai, todėl tvarus požiūris į savo stilių gali reikšmingai prisidėti prie gražaus ir laimingo rytojaus. Todėl dar ne per vėlu pradėti kurti tvarų stilių, kuris ilgainiui atsipirks su kaupu.

Drabužius dėvėkite kuo ilgiau

Kai šiuolaikinės mados tendencijos kinta nesustabdomu greičiu ir reguliarus drabužių pirkimas tampa neatsiejama daugelio žmonių kasdienio gyvenimo dalimi, neretai įsigytas drabužis būna dėvimas vos vieną ar kelis kartus. Tačiau, kai mados pramonės poveikis aplinkai yra toks didelis, iš tiesų turėtumėte siekti įsigyti drabužius, kuriuos galėtumėte dėvėti ne vieną ir ne du kartus. Nepirkite drabužių, jei žinote, kad juos dėvėsite tik viena proga. Rinkitės universalesnius drabužius, kuriuos galėsite dėvėti įvairiais būdais ir kurie neišeis iš mados. Investuokite į tai, kas ilgaamžiška ir ką galėsite dėvėti vėl ir vėl.

Pakeiskite savo požiūrį į apsipirkimą

Ne paslaptis, kad daugumai iš mūsų apsipirkimas kelia labai didelį jaudulį ir malonumą – ypač, kai atrandame mums patinkantį naują drabužį. Vis dėlto, tai tikrai nereiškia, kad vos tik pasirodžius naujoms mados tendencijoms reikia suskubti į drabužių parduotuves. Natūralu, kad kartas nuo karto turime atnaujinti savo drabužių spintos turinį, pasirinkdamos tai, kas geriausiai tinka mūsų pasikeitusiam stiliui ar kūno linijoms, tačiau dalį drabužių, kurių žinome nebedėvėsiančios, galime ne tik atiduoti ar parduoti, tačiau ir išmainyti į kitus drabužius, tokiu būdu puoselėjant tvarumo idėją. 

Investuokite į universalius drabužius

Geriausia pirkti tik tokius drabužius, kurie galėtų tikti ištisus metus. Atėjus vasaros sezonui, nereikėtų lėkti į parduotuves ir naujiems vasariniams drabužiams pakloti visą savo atlyginimą – juk Lietuvos orai yra nenuspėjami ir ne visuomet lepina karšta saulutė. Verčiau orientuotis į drabužius, kurie jums gali praversti ne vieną sezoną. Džinsai, klasikinės suknelės ir paltai, marškinėliai ir švarkai – tai daug tvaresni drabužiai, kuriuos lengvai suderinsite įvairiomis oro sąlygomis.

Nereikalingus drabužius atiduokite labdarai

Jei jūsų drabužių spintoje jau ne pirmus metus kabo daug drabužių, prie kurių nė neprisilietėte, atėjo metas su jais atsisveikinti, atiduodant juos labdarai. Tokiu būdu ne tik pačios tausosite aplinką, tačiau taip pat padėsite ir kitiems siekti tvarumo. Tą patį principą galima taikyti ir vadovaujantis „vienas įeina – vienas išeina“ taisykle, t.y., įsigijusios naują drabužį, vieną drabužį iš savo drabužių spintos turėtumėte paaukoti.

Tinkamai prižiūrėkite savo drabužius

Nors šis patarimas gali nuskambėti kaip visiškai elementarus ir savaime suprantamas, mes dažnai apie tai pamirštame. Nors, perkant kokybiškus drabužius, jie ilgiau tarnauja, jau nekalbant apie tai, kad su brangesniu drabužiu mes savaime esame linkusios elgtis atsargiau, vis dėlto, tinkamos priežiūros būtinybė galioja kiekvienam jūsų drabužių spintoje esančiam drabužiui. Jei teisingai prižiūrėsite savo drabužius, juos keisti reikės kur kas rečiau.

Nepamirškite drabužių taisymo

Kai jūsų mėgstamas drabužis suplyšta ar išsitepa, nebūtinai turite jo atsikratyti. Drabužių taisymas ir valymas gali padėti išspręsti daugelį problemų. Ir tai yra ne tik ekonomiškesnis, bet ir daug tvaresnis spendimas. Suradusios patikimą siuvėją ar išmokusios siūti, galėsite reikšmingai sumažinti išmetamų drabužių kiekį.

Siekite kokybės, o ne kiekybės

Pirkdamos kokybiškesnius ir tvaresnius gaminius, turbūt išleisite daugiau pinigų, nei pirkdamos pigų, tačiau mažiau patvarų, drabužį. Bet, jei pakeisite savo požiūrį, suprasite, kad tokiu atveju sumokėsite daugiau, bet drabužis tarnaus ilgiau. Vadinasi, kad siekis rinktis mažiau, bet kokybiškų drabužių, atsiperka labiau, nei sprendimas pirkti daugiau, bet prastesnės kokybės drabužių.

Galiausiai, nepamirškime, kad kiekvienas mūsų veiksmas turi atoveiksmį ir kiekvienas mūsų sprendimas turi savas pasekmes, todėl, jei norime apsaugoti mus supančią aplinką, turime elgtis socialiai atsakingai ir rinktis tvaresnius sprendimus.

 (219)